Voorlichtingsprogramma vmbo (NPRZ)

NPRZ (Nationaal Programma Rotterdam-Zuid) wil de kansrijke sectoren zorg, haven en techniek promoten onder jongeren in Rotterdam-Zuid. In januari 2018 won Ware Communicatie de aanbesteding voor het ontwikkelen van een educatief en actief voorlichtingsprogramma.

Vijf jaar lang hebben wij de basisschoolkinderen uit groep 8 weten te interesseren voor een vmbo-opleiding in de zorg, haven en techniek. Deze sectoren bieden veel werkgelegenheid en een goed toekomstperspectief.

Onze aanpak

Ware Communicatie heeft hiervoor een succesvol programma ontwikkeld, genaamd: ‘Discovery Lab’. Een bus haalt de kinderen op bij hun school en brengt de kinderen ook weer terug. Tijdens het inhoudelijke programma van een dagdeel op de historische RDM Campus in Rotterdam maken de leerlingen zelf kennis met de drie sectoren. Ook krijgen zij een rondleiding met speurtocht door de RDM Campus, waar ze spelenderwijs nog meer leren over de locatie en de verschillende technische en havenopleidingen die daar gegeven worden. De kinderen gaan naar huis met een mooie goodiebag, hun knutselwerkjes en een certificaat van deelname dat ze vol trots thuis kunnen laten zien.

Naast de organisatie van alle dagdelen, coördineert Ware Communicatie alles achter de schermen voor Discovery Lab. Ware is voorzitter van de stuurgroep en lid van de werkgroep van Discovery Lab. Daarnaast ontvangen we de scholen op de dag zelf, doen we de opbouw, afbouw en het welkomstwoord en de afsluiting van Discovery Lab. Alle middelen zijn in eigen huis ontwikkeld. Voor het zorgen voor voldoende deelnemende basisscholen is een wervingsplan geschreven en uitgevoerd en zijn er speciale digitale tools ontwikkeld om alle aanmeldingen geautomatiseerd te laten verlopen.

Tijdens de coronacrisis vroeg het NPRZ ons om voor Discovery Lab vervangende lessen te bedenken. Discovery Lab is een LOB-activiteit voor de hele klas (groep 8) dat bijdraagt aan de keuze van leerlingen voor welke sector ze willen kiezen.

We hebben LOB-thuislessen gemaakt voor de leerlingen van groep 8. Zo konden we de leerlingen toch een beetje laten proeven van de succesvolle sectoren zorg, haven en techniek. We kozen voor Do It Yourself (DIY) opdrachten met het thema techniek. De sector bij uitstek die je met je handen pas echt leert ontdekken!

De leerlingen konden met behulp van thuismaterialen zelf een knikkerbaan of waterbaan maken. Denk aan materialen als wc-rollen, met gelijk een knipoog naar de massaal gehamsterde wc-rollen, lege flessen, emmer, gieter, plakband, schaar, stiften en bijvoorbeeld een houten plank. Omdat techniek veel meer is dan de meeste kinderen denken en al in de kleinste producten zit, konden we zo een mooie link maken naar deze DIY-opdrachten.

Wat hebben wij gedaan?

  • Profilering sectoren
  • Branding (waaronder het logo en de middelen)
  • Concept
  • Events
  • Thuislessen

“Prachtig dat kinderen zoveel leren over zorg, techniek en haven. Met eigen ogen zien wat ze later kunnen worden.”

Nathalie – Projectmanager