Beken kleur!

Geen kleur is hetzelfde…er bestaan verschillende kleurindexen waarin we kleuren beschrijven en herkenbaar maken. Wist je bijvoorbeeld dat het bereik van lichtkleuren (beeldschermkleuren, RGB) velen malen groter is dan het kleurbereik van drukkleuren (CMYK)? Hier moet je bij het ontwerpen van drukwerk goed rekening mee houden. Als je een folder ontwerpt en je instellingen staan ingesteld op RGB dan gaat het gedrukte resultaat erg tegenvallen omdat de kleuren van je RGB-ontwerp niet gehaald kunnen worden in CMYK-bereik (drukinkten).

De drukkleuren – CMYK (licht absorberend)

Wist je dat je in principe ‘alle’ kleuren kunt drukken met maar vier kleuren, oftewel vier drukgangen? Dit zijn cyaan, magenta, geel en zwart. Bij het drukken wordt elke kleur opgebouwd in allemaal kleine puntjes. Dat noemt men een raster. Dat raster kan een bepaald aantal puntjes per inch hebben. Dat noemt men de dots per inch (DPI). Hoe meer puntjes per inch, hoe mooier de kwaliteit van je drukwerk omdat het gedetailleerder is. Voor het meeste drukwerk wordt het liefst 300 DPI gebruikt. Een ander woord voor DPI is resolutie. Hoe hoger de resolutie, hoe mooier de kwaliteit van het drukwerk. Voor online-producties zijn beelden van 90 of 144 DPI prima omdat beeldschermresolutie standaard lager is dan drukwerkresolutie.

Pantone – PMS kleuren

Pantone Matching System is een kleurensysteem voor grafische bedrijven en kent zeer vaste kleurwaarden. Deze kleuren zijn altijd een extra drukgang bovenop de reguliere vierkleurendruk (CMYK). Als je als merk heel veel waarde hecht aan de kleurechtheid van bijvoorbeeld je logo dan laat je bovenop de vierkleurendruk een extra PMS-drukgang plaatsvinden waarin je logokleur wordt gedrukt. Voordeel is een zeer consistente uitstraling van je huisstijl. Vooral grote internationale merken (met grote reclamebudgetten) hechten hier veel waarde aan. Elke PMS kleur is een aparte drukgang. Dat maakt het extra kostbaar.

De lichtkleuren – RGB (licht uitstralend)

Beeldschermen maken gebruik van licht als kleurmiddel. Lichtkleuren duidt men aan met RGB. RGB staat voor rood, groen en blauw. Elke lichtstraal kent een bepaalde kleur door de golflengte van de straal. Rood, groen en blauw zijn de basiskleuren van licht. Met deze drie lichtkleuren worden alle lichtkleuren opgebouwd. Elk van deze drie kleurwaarden loopt van minimaal waarde 0 naar de maximale waarde van 255. Alle drie de kleuren op waarde 0 geeft de kleur zwart (want er is helemaal geen lichtstraal) en drie keer de maximale waarde 255, geeft wit.


TIP: Denk er bij het beoordelen van RGB-kleuren aan dat een beeldscherm goed gekalibreerd moet zijn om een kleur goed te kunnen beoordelen. Geen beeldscherm is namelijk hetzelfde!

De verfkleuren – RAL-kleuren

Bij het schilderen van bijvoorbeeld je huis of de productie van kunststof wordt gebruik gemaakt van RAL-kleuren. Dat is de universele taal van schilders en producenten van coatings en lakken. Als je iets in een RAL-kleur besteld, weet je zeker dat je de juiste kleur krijgt. Het palet van gebruikte RAL-kleuren is niet zo groot als dat van CMYK of RGB. Meestal wordt gebruik gemaakt van een beperkt palet bij bijvoorbeeld de productie van kunststof kozijnen.

HTML-kleurcodes

Nog niet zo oud is de index van HTML-kleuren. Bij bijvoorbeeld het bouwen van websites of digitale nieuwsbrieven wordt er gebruik gemaakt van een andere index. Hier krijgt elke RGB-kleur een herkenbare HTML-code. Deze index herken je aan kleurnamen die bestaan uit letters en cijfers met een # ervoor. De programmeertaal herkent deze codes en zet ze om in een specifieke kleur. Wit is dan bijvoorbeeld #ffffff.

TIP: Een kleur meteen in alle verschillende kleurcodes zien? Wist je dat er een heel handige converteerwebsite is waar je de kleur die je wilt in alle codes naast elkaar kunt zien?