5 tips om opvallende vacatureteksten te schrijven

Van ‘Nieuwe leerkracht gezocht’ tot ‘Word jij onze nieuwe collega?’. Natuurlijk, het is in een oogopslag duidelijk dat er personeel wordt gezocht. Maar deze zinnen vallen niet echt op tussen de vele vacatures die ons momenteel om de oren vliegen. De potentiële kandidaat heeft de banen voor het uitkiezen, dus aan de werkgever de taak om hem binnen te hengelen. Maar waar te beginnen? Met deze vijf tips, om een goede vacaturetekst te schrijven! 

1) Trek de aandacht 

Ja oké, maar hoe trek je dan de aandacht? Leun eens achterover en denk diep na wat jouw bedrijf* zo uniek maakt. Of maak een rondje langs je collega’s en vraag ze wat zij zo leuk vinden aan het bedrijf. Hebben jullie een gezellige bar op kantoor waar elke vrijdagmiddag de beste feestjes worden gevierd? Of organiseren jullie elk jaar een onvergetelijk teamuitje? Start eens met zo’n mooi extraatje jouw vacaturetekst om de lezer gelijk te prikkelen! In plaats van gelijk de inhoud induiken. Dat kan daarna wel. 

2) Verplaats je in de lezer 

Het lijkt logisch om je in de lezer te verplaatsen. Maar toch zijn we snel geneigd om uit onszelf te schrijven. Wat voor een kandidaat zoeken we? Wie zou er bij ons bedrijf passen? En ga zo maar door. Belangrijker: wat zoekt de potentiële kandidaat? Een fijne werksfeer onder andere. Dus benoem dat ook. En leg uit waarom jullie werksfeer zo fijn is. Bovendien: wees zo concreet mogelijk over het salaris. Zo kun je aangeven wat het minimale en maximale salaris is. De term marktconform salaris wordt nog veel gebruikt in vacatureteksten. Helaas, want je laat de lezer met vragen achter en dat is niet de bedoeling van een tekst. 

3) Doe een spellingcheck 

Los van een sterke inhoud is het belangrijk dat er geen spelfouten in de vacaturetekst staan. Als je professioneel over wil komen, is dit een must. Al is het maar een laatste snelle check door een collega (met een beetje taalgevoel). Of leg de tekst weg zodra hij af is en loop de tekst de volgende dag met een frisse blik nog even na. 

4) Wie is er niet enthousiast en flexibel? 

Voorkom clichés als enthousiast, dynamisch, flexibel en proactief. Wees creatief in je woordkeuze. Bijvoorbeeld enthousiast kan concreter worden omschreven. Is het de bedoeling dat degene in zijn functie hoog in zijn energie moet zitten? Of bedoel je met enthousiast dat hij altijd in moet zijn voor een praatje? Wees duidelijk in het omschrijven van de ideale kandidaat en verlies je niet in clichés. 

5) Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd 

Gebruik humor! Belangrijk om niet door te slaan, want je wil natuurlijk nog wel serieus genomen worden. Maar er mag gelachen worden. Je wil dat de lezer blij wordt van de baan. Door een grapje zit de lezer al direct met een glimlach achter de computer. 1-0 voor de werkgever! 

Dit zijn maar een paar tips. Uitgebreid advies nodig? Met onze expertise kunnen wij jou ontzorgen. Dan schrijven wij die ijzersterke vacatureteksten voor jouw bedrijf. Bovendien kunnen we jou helpen met het werven van sollicitanten via sociale media. Dat vereist weer een andere aanpak. Bekijk hier wat we voor je kunnen betekenen.

* In plaats van een bedrijf kan ook een organisatie of een school bedoeld worden.