Kill your darlings

Vandaag de dag worden we overspoeld met teksten. Om te zorgen dat het verhaal wat jij wil vertellen aankomt is het belangrijk dat je teksten kort en vlot en zijn. Wij geven een aantal tips over de kunst van het weglaten.

Schrijf in het nu  

Zet je teksten in de tegenwoordige tijd Het maakt je verhaal levendig en vlot. Het geeft ook het gevoel dat de gebeurtenis zich nu afspeelt. De lezer is meer betrokken en voelt zich verbonden met de inhoud. Teksten in de tegenwoordige tijd zijn actiever en energieker. Dit zorgt dat je de aandacht van de lezer vasthoudt.  

Duidelijke boodschap 

Beknopt schrijven dwingt je om je gedachten te organiseren en je boodschap te verfijnen. Door overbodige woorden weg te laten, wordt je boodschap helderder en duidelijker voor je lezers. Het vermijdt verwarring en zorgt ervoor dat je boodschap direct tot de kern komt. 

Zeg dag tegen hulpwerkwoorden!  

De boosdoeners zijn woorden zoals: ‘worden’, ‘zullen’, ‘kunnen’, ‘schijnen’, ‘lijken’ en ‘blijken’. Ook wel hulpwerkwoorden genoemd. Ze zijn als assistenten van andere werkwoorden. Zoek het hoofdwerkwoord en bekijk het onderwerp in de zin. Met die twee ingrediënten kun je een nieuwe zin maken zonder het hulpwerkwoord. Bijvoorbeeld: ‘Ik zou je graag helpen’ klinkt minder sterk dan ‘Ik help je graag’. 

Variatie in zinslengte

Een vlotte tekst wil niet zeggen dat alle zinnen heel kort moeten zijn. Door variatie te brengen in de lengte van je zinnen geef je je teksten wat ritme mee. Zo geef je in lange zinnen meer informatie of diepgang mee. Terwijl je in de korte zinnen snel duidelijk bent. 

Herlezen is de key

Klaar met het schrijven van je tekst? Leg het dan even opzij en kijk er na een tijdje opnieuw naar met een frisse blik. Herlees de tekst kritisch en schrap de woorden die niet nodig zijn om de boodschap over te brengen.  

Kun jij nou wel wat hulp gebruiken voor het schrijven van teksten? Of is schrijven gewoon echt niet jouw ding? Wij zijn er dol op! We helpen je graag verder.